Krokodilletesten

Krokodiller og andre kaldblodige reptiler er, så vidt meg bekjent, de mest tålmodige skapninger på jorda. De kan ligge stille i timesvis og bare vente på at noe skal skje.

I går var vi så heldige at vi fikk være med kontaktpersonen vår, Catherine/Auntie Caty, i bryllup. Eller, for å være pirkete så var det ikke bryllup, men en tradisjonell forlovelsesfest, kalt Introduction. Det heter det fordi dette er seremonien hvor bruden introduserer brudgommen til faren og brødrene hennes, og han forhåpentligvis blir akseptert inn i familien. I dette tilfellet har bruden og brudgommen bodd sammen i flere år allere. De har faktisk et barn også. Så utfallet av introduksjonen var kanskje ikke så veldig spennende. Men seremonien gikk sin gang, og det må være noe av det mest absurde jeg noen gang har tatt del i. På slutten av dagen tenkte jeg at det burde hete Krokodilletesten, ikke Introduksjonen. La oss begynnne fra begynnelsen.

De fire mzungujentene bli ikledd Gomaz-kjoler, til stor begeistring for alle bipasserende ugandere. Dagens uttrykk var utvilsomt: “You’re smart!” som betyr at man er kledd fint.

Catherine har ikke så mye fotoerfaring

Etter et par timers venting på Miles2Smiles kommer endelig bilen vi skal sitte på i. Med frodige silkekjoler fulle av fettete fingermerker fra barna, innser vi at det ikke er plass til fem personer i et baksete, og jeg og Marie-Louise hopper mer enn gjerne inn i bagasjerommet. Der koser vi oss med kjeks og juice, mens vi vinker til forbausede sjåfører. Finnes det en en mer elegant måte å skulle ankomme et bryllup på?

tommelen opp

I denne introduksjonen er vi på brudgommens side. Vi er altså også med på å bli introdusert i brudens familie. Brudgommen må ha med masse gaver for å vise at han kan ta vare på jenta. Da vi kommer hjem til brudgommen, ligger det masse gavekurver over alt. Gavene skal bli bært inn på hodet av oss. Derfor begynner vi å svette litt da vi ser at blant gavene var det også levende haner, bruskasser og ei geit. Det finnes grenser for hva man kan bruke som hatterstatning. Hjemme hos brudgommen er hans familie og venner, og etter en bønn og sang for ham og hans søster, lasser vi inn alle gavene i bilene våres og kjører av sted til brudens hjem. Der var nasjonal TV også, og lot ikke sjansen til å intervjue Birgit gå fra seg.

1

Så fikk vi endelig ankomme festen, hvor brudens gjester allerede var. Vi ble møtt av mennesker kledd i sykehusuniformer som gav oss en pins hver.

2.

Etter det var det bare å sette seg ned og prøve å følge med på hva som skjedde. Alt foregikk på luganda. Det var to “toastmastere” med hver sin mikrofon (leid inn av familien) som representerte Brudgommen og Brudens far, og de diskuterte introduksjonen, kranglet og slo av vitser. Det var kanskje som å se improvisert stand up-battling. Men egentlig ikke.

2

Guttene i brudens familie kom dansende inn og fikk hilse på “brudgommen”. Han gav dem godteri. Etterpå kom jentene og knelte, og fikk godteri de også. I løpet av de lange samtalene som hele tiden foregikk mellom de to mennene, hendte det plutselig at alle vi damene måtte knele.

3. 3

De voksne kvinnene kom også dansende inn fra huset, knelte og snakket med “toastmasterne”. Brudgommens toastmaster og søster sitter i forgrunnen.

4

Selvfølgelig er det hele akkompanert av afrikanske rytmer, det stod profesjonelle lydteknikere for. De kunne også DJ-triks som å starte sangen på nytt etter 10 sekunder, eller å få det til å høre ut som om CD’en hakket. Dessuten hadde de såpeboblemaskin.

5

Så kom jammen tantene til bruden også til festen. Alle tre er søstrene til faren hennes, og i tradisjonen er det de som gir henne vekk, ikke mora. Dette var dagens desidert kuleste dansere, og de måtte lete etter brudgommen som var gjemt blant oss.

7 8

Da de fant ham (som tok litt tid fordi de egentlig brukte briller), ble han hentet til å sitte foran og ble ikledd gul kappe og krone.

9

Etter mye om og men, ble endelig bruden hentet ut fra huset. Det var det disse karene som gjorde. Å jada.

10 11

Så var det tid for vår store del i denne festen: overleveringen av gavene. Vi hentet hver vår kurv som vi måtte bære inn på hodet. De fleste øyne, og tv-kameraer, var vendt mot oss, de eneste hvite, der vi kom usikre inn med kurvene. Men vi klarte oss fint! Til slutt var det masse gaver der. Da skulle vi hente gaveposer i tillegg, og danse to runder rundt gavekurvene først. De fikk seg litt av et show, de som var der. De lo hvertfall så hjertelig som nordmenn som ser på innvandrere falle på ski.

13 14

Så ble mannen akseptert inn i familien. Det ble sagt at et av argumentene som ble brukt var de gode mzungukontaktene han hadde. Nå skal jeg ikke ta all æren, men vi hjalp nok litt til ja.Paret tok en liten seiersrunde, før hun gikk inn i huset og han ble igjen og gav enda flere gaver til faren og broren hennes. Alle gavene ble sendt inn i huset, til hylende begeistring for alle som var der og tok dem imot. Geita og kua ble derimot igjen ute.

12 15

Etter at alt det var ferdig, var det matbuffet med alt mulig av lokale spesialiteter, og vi spiste oss stappmette. Da var klokka blitt ti på kvelden, og vi hadde holdt på siden ni på morgenen. Vi var helt utslitt, og satt oss inn i bilen og dro hjem igjen. Da var festen enda ikke ferdig. For de som ble igjen helt til slutt, kan jeg bare si: gratulerer. Du bestod krokodilletesten.

Dette innlegget ble publisert i Uganda. Bokmerk permalenken.

6 svar til Krokodilletesten

 1. Marte sier:

  Du er utruleg flink til å skrive! Eg må seie at eg humra litt for meg sjølv gjennom heile innlegget. Det verkar som om de bestod krokodille testen med glans!

 2. utptur2010 sier:

  Heihei.

  Jeg ler høyt og lenge. Jeg har også vært på Krokodilletest i Uganda og opplevelsen er omtrent identisk :) Veldig godt skrevet!!

  Åshild

 3. Tilbaketråkk: Og vinneren er… |

 4. Kristoffer "Fidje" sier:

  Elsker kjolene!
  Husker da jeg var i Uganda kalte vi de sommerfuglkjoler! Fordi du har jo nesten vinger på skuldrene! :D

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s